Ételek az újrahasznosítás jegyében
Szeptember végén van az élelmiszer-pazarlás elleni világnap, ráadásul mostanában az ételek drágulásával is egyre inkább meg kell küzdenünk, ezért érdemes megfontolni, mi legyen a fel nem használt ételekkel. Ennek apropóján pár recepttel és tanáccsal próbálunk segíteni, hogy a környezeten kívül saját pénztárcád is jól járjon! :)
Először is nézzünk pár tippet, hogyan minimalizáljuk a pazarlást:
- Amikor lehet, vásároljunk kimérve, vagy családunk igényeire szabott kiszerelésben. Érdemes beszerezni olyan kis edényeket, tárolókat, amikbe akár közvetlenül a boltban is kérhetjük a vásárolt árut, így a felesleges műanyag használatunkat is csökkenteni tudjuk.
- Tároljuk az előírtaknak megfelelő hőmérsékleten/helyen az ételeket. Ha már megtelt a hűtőszekrényünk, jó megoldás lehet télen, megfelelő hőmérséklet mellett teraszon tárolásuk is.
- Ha van szabad hely a fagyasztóban, még lejárat előtt fagyasszuk le a megmaradt ételt, így bármikor felhasználható lesz később.
- Próbáljuk újrahasznosítani a megmaradt ételeket, amikor csak lehet.
Ez utóbbi tippel pedig megpróbálunk részletesebben is foglalkozni. Először nézzünk pár olyan receptet, amik segítségével úgy használhatjuk fel a pár nappal ezelőtt megmaradt ételt, hogy azzal egy ízletes, teljesen új menüt kapjunk. Az esetek többségében észre sem lehet venni, hogy az étel alapja, vagy összetevője egy korábban már elkészített ebéd volt.
Quesadilla
Újrahasznosítható étel: Sült hús.
Egyik legjobb újrahasznosítása a sült húsoknak, leginkább csirkehússal ajánlott. Biztos sokan ismerjük az érzést, amikor tegnap még friss sült hús, másnap már egészen más ízű. Erre remek megoldás ha megmaradt sülthúst Quesadillaba "rejtjük". Keressünk egy éles kést, egy vágódeszkát, és vágjuk vékony csíkokra a sült húst. Kevés olajon pirítsuk rövid ideig, majd ezt követően jöhet a tortilla, a zöldségek, egy nagy adag sajt, és jó sok chili, az eredmény pedig egy kiváló Quesadilla
Hortobágyi húsos palacsinta
Újrahasznosítható étel: Pörkölt.
Talán a legegyszerűbben újrahasznosítható étel, és kis szerencsével még az is megeshet, hogy mindkét fő alapanyag rendelkezésre áll egy korábbi főzésből, így csak össze kell párosítanunk a kettőt.
A töltelék elkészítése a meglévő pörköltből bot egyszerű: Ha túl sok a leve, szűrjünk le belőle, de ha kellően sűrű szaftos, akkor ugorhatunk is a következő lépésre, ami a hús apróra szelése, vagy villával történő összenyomkodása. Ha ezzel megvagyunk, már csak a palacsinta tésztát kell elkészítenünk (amennyiben nincs a hűtőben már korábbról megmaradt töltelék nélküli palacsinta): A 2 db tojást egy csipet sóval, egy kevés cukorral és kb. 3 dl tejjel elkeverjük, majd hozzáadunk 40 dkg lisztet, és simára keverjük. 2 dl szódavizet fokozatosan hozzáadagolva csomómentesre keverjük. Ha lusták vagyunk, akár robotgépet is használhatunk a keveréshez. Ezt követően nekiállunk egy forró, beolajozott palacsintasütőben kisütni őket. A palacsintákat batyuszerűen hajtsuk össze, vagy tekerjük fel, és már tálalhatjuk is.
Rakott ételek
Újrahasznosítható étel: Rizs
A megmaradt rizsből gyakorlatilag bármilyen rakott ételt varázsolhatunk, és az elkészítése is bot egyszerű:
Ha darált hússal készítjük, vegyünk elő egy serpenyőt és dinszteljünk meg egy kevés hagymát. Ez után mehet mellé a darált hús, só, bors, és pirospaprika is. Egyes zöldségeket is érdemes kicsit előpárolni, hogy biztosan kellően puhák legyenek. Vegyünk egy sütőbe helyezhető tálat vagy tepsit, tegyük bele a megmaradt rizst, majd rétegezzük rá a húst és a zöldségeket. Tetejére ízlés szerint szórhatunk sajtot, vagy kenhetünk tejfölt.
+1 Pizza
Újrahasznosítható étel: Bármi (na jó, majdnem bármi)
A pizza egy igazi Jolly Joker. Nem kell hozzá más, csak liszt, só, élesztő, olaj és víz. Ezen kívül bármilyen zöldség, megmaradt felvágott, szalámi, vagy sajt felhasználható hozzá. Ha tudjuk hogy nem fognak elfogyni a lejáratközeli cuccok a hűtőben, ügyesen összeválogathatunk belőlük egy korrekt pizzafeltétet, kevés megmaradt paradicsomból pedig remek szószt készíthetünk.
Reméljük sikerült olyan tippeket adni, amit ti is felhasználhattok bármikor a saját konyhátokban a maradékok eltüntetésére. Ha kísérletező kedvűek vagyok, képzeleteket szabadon engedve saját magatok is kitalálhattok egyedi recepteket. Érdemes próbálkozni, és minél több dolgot újra felhasználni. Ha pedig a sütés-főtés során bármire szükségetek lenne, a hellokonyha.hu kínálatában biztosan megtaláljátok.