Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hellokonyha kés-kalauz: Milyen kés fajták közül választhatok?

Hellokonyha kés-kalauz: Milyen kés fajták közül választhatok?

A kés az egyik legfontosabb konyhai eszköz, biztos hogy minden konyhában megtalálható több méretben. Legtöbben a kenőkést, a kenyérvágó kést és az "általános szelő kést" ismerjük, de akik naponta sürögnek a konyhában, azok általában ennél jóval több kés típust ismernek és használnak. Egy átlagos háztartásba ebből nem biztos, hogy mindre szükség is van, de bizonyos esetekben hatalmas segítség tud lenni a konyhai feladatokban pár professzionális, az adott konyhai feladatra fejlesztett kés. Sokkal könnyebb a szeletelés, ha a kenyeret és pékárukat fogas késsel, a csontokról a húst pedig csontozókéssel távolítjuk el. Mostani cikkünkben éppen ezért igyekszünk röviden bemutatni a leggyakoribb kés fajtákat, hogy aztán mindenki eldönthesse, melyik kés az, amire saját konyhájában leginkább szüksége van.

Nézzük is, milyen kések léteznek, és mi az ami az egyedi igényeinktől függően hasznos lehet:

 

Szakácskés avagy séfkés

Sokoldalú kés, gyakorlatilag a kések alap darabja, ami mindenre konyhai előkészítő műveletre használható. Különböző pengehosszúságokban létezik, de pengéje rendszerint 5-35 cm széles, így mindenki megtalálhatja a számára ideális méretet. Érdemes minőségi séfkést választani, mivel legtöbbször ezt fogjuk használni konyhai munkáink során.

Húsvágó bárd

Erős, vastag penge jellemzi, ami könnyen vágja az ízületeket, de akár csontok vágására is használhatjuk, mivel többi késsel ellentétben jól bírja a pengéje a csonttal való találkozásokat is. Ezt a kés típust azoknak ajánljuk akik sokat foglalkoznak állati húsok feldolgozásával.

Filézőkés

Ívelt, keskeny és hajlékony pengéjű kés, ami halak filézésére, húsok csontozására egyaránt alkalmas. Hasonlóan a húsvágó bárdhoz, azoknak ajánljuk, akik rendszeresen foglalkoznak halak filézésével, húsok csontozásával. Nekik viszont egy elengedhetetlen eszköz, nagyban megkönnyíti a hússal való munkát.


Kenyérvágó kés

Egy átlagos, konyhában gyakran megtalálható kés. Könnyen felismerhető hullámos pengéjéről, segítségével jól szeletelhetőek nagyobb kenyerek és szinte bármilyen pékáru.

Japán konyhakés 

A japán konyhai tradíció része, eredetileg a katana kardokra hasonlítottak, keskeny pengével, majd később a nyugati kések előnyeivel ötvözték, így alkotva meg napjaink japán késeit. Markolatuk általában fából készül, korábban előszeretettel használtak csont alapanyagot is, de ma már ez kevésbé jellemző. A japán szakácsok szinte minden feladat megoldására ezt a kést használják: szeleteléshez, daraboláshoz és aprításhoz is egyaránt alkalmas, séfkéshez hasonlóan univerzális késfajta.


Zöldséghámozó kés 


Rövid, vékony pengével rendelkező pici, kompakt kés.Segítségével könnyen hámozhatunk uborkát, sárgarépát, krumplit, gyakorlatilag bármilyen zöldséget-gyümölcsöt. Mivel minden konyhában gyakran dolgozunk zöldségekkel, szerintünk érdemes legalább egy hámozó kést beszerezni.


Most hogy megismertük a leggyakoribb kés fajtákat, nézzük meg, hogyan ismerhetjük fel, hogy egy kés minőségi-e?


Egy minőségi kés pengéje szépen ívelt, ergonómikus, és szinte mindig rozsdamentes acél az alapanyaga. A markolata eredetileg fa alapú, ma már többnyire műanyag, de fontos hogy jó minőségű műanyag legyen. Ezt leginkább tapintással tudjuk érzékelni. Ha felülete enyhén puha és csúszásmentes, illetve több ponton kerül rögzítésre, akkor valószínűleg egy minőségi darabról van szó. Általában ezeket a típusokat úgy tervezték, hogy a háztartásokban, és éttermi szinten is jól megállják a helyüket.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog