Fagylalt receptek
Ha nyár, akkor természetesen a fagyi az, ami először az eszünkbe jut! A fagylalt a legkedveltebb nyalánkság a forró időben, és abban mindannyian egyetérthetünk, hogy nem véletlenül szolgált rá erre! A legkülönlegesebb ízekben kaphatóak és tuti, hogy az összes istenien finom! Tudtad, hogy otthon is könnyen elkészítheted? 5 érdekes fagyi receptet hoztunk most el Nektek!
Epres joghurtfagyi gép nélkül
Hozzávalók:
· 20 db citromfűlevél
· 40 dkg görög joghurt
· 5 dkg méz
· 2.5 dl habtejszín
· 25 dkg eper
Elkészítés:
A joghurtos eperfagyihoz a citromfűlevelet nagyon finomra vágjuk, majd összekeverjük a joghurttal és a mézzel. A tejszínt keményre felverjük, és a habot a joghurtos keverékbe forgatjuk. A masszát egy hosszúkás 1 l-es formába töltjük, és a fagyasztóba tesszük 1 órára.
Közben az epret megmossuk, kicsumázzuk és apróra kockázzuk. A fagyos joghurtmasszát kívülről befelé haladva jól átkeverjük egy villával. Beleforgatjuk az eperkockát, majd visszatesszük a fagyasztóba 30 percre. Végül újból átkeverjük, és legalább 3 óra hosszat fagyasztjuk.
A joghurtmasszát fogyasztás előtt 15 perccel áttesszük a normál hűtőtérbe. Végül fagylaltkanállal kelyhekbe adagoljuk, vagy a formából tálra borítjuk és felszeleteljük.
Fahéjas rizsfagyi
Hozzávalók:
· 4 dl habtejszín
· 10 dkg fehér csokoládé
· 2 dkg cukor
· 15 dkg tejberizs
· 1 tk őrölt fahéj
· 4 db ostyatölcsér
Elkészítés:
1 dl tejszínt közepes lángon melegíteni kezdünk egy edényben, és mielőtt felforrna, levesszük a tűzről. Beleszórjuk a fehércsokoládét, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Ezután kihűtjük keveréket.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük a cukorral. A felvert tejszínbe lassan csurgatva belekeverjük a kihűlt fehércsokoládés krémet. Hozzáadjuk a tejberizst, majd alaposan összekeverjük őrölt fahéjjal.
Egy jól zárható műanyag dobozban a mélyhűtőbe tesszük legalább 5-6 órára, de inkább egy éjszakára. Fogyasztás előtt 15 perccel kivesszük, hogy könnyen adagolható legyen. Tölcsérben tálaljuk.
Spagetti-fagylalt eperöntettel
Hozzávalók:
· 1 kg vaníliafagylalt
· 5 dkg fehér csokoládé
· 50 dkg érett eper
· 1 db biocitrom
· 1 ek őrölt zöld kardamom
· 2 ek rózsabors
· 50 dkg befőzőcukor
Elkészítés:
Egy kevés epret félreteszünk a dísztéshez. A többit kicsumázzuk, feldaraboljuk, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. A forró vízzel lemosott citrom héját lereszeljük, és a félbevágott gyümölcs levét kifacsarjuk. Az eperpürét és a citromhéjat tálas mixerben elvegyítjük 2 ek citromlével, a kardámommal és az összemorzsolt rózsaborssal. Ezután apránként hozzáadjuk a befőzőcukrot, és a robotgép gyúrópálcájával alacsony fokozaton keverjük kb. 30 percig.
Közben a dobozos vaníliafagylaltot kivesszük a mélyhűtőből, és a normál hűtőtérben hagyjuk kissé felolvadni kb. 20 perc alatt. Ezután burgonyatörőn át adagonként tányérra nyomjuk. Végül eperöntetet locsolunk rá, megszórjuk a lereszelt fehér csokoládéval, és a maradék eperrel díszítjük.
Földimogyorós fagyi sült banánnal
Hozzávalók:
· 13.5 dkg földimogyorókrém
· 1.75 dl tej
· 6.5 dkg kristálycukor
· 2 db vaníliarúd
· 75 dl habtejszín
· 2 db tojássárgája
· 5 dkg csokis keksz
· 3 db banán
· karamellöntet (ízlés szerint)
Elkészítés:
A fagylalthoz összemelegítjük a mogyorókrémet a tejjel, a cukor felével, a vaníliarudak kikapart magjaival és a tejszínnel. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a maradék cukorral felhabosított tojássárgájákat.
Visszatesszük a tűzre, és besűrűsítjük a keveréket (85 fokosra melegítjük, tovább nem). Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük legalább 4 órára. Kihabosítjuk fagylaltgépben, vagy óránként átkeverjük elektromos habverővel. Végül beleforgatjuk a felaprított csokoládés kekszet.
Egy forró serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott banánt. Ezzel megszórva és sós karamellöntettel meglocsolva tálaljuk a fagylaltot.
Tökmagos fehércsoki-fagyi
Hozzávalók:
· 10 dkg fehércsokoládé
· 4 dl habtejszín
· 8 dkg tökmag
· 2 dkg kristálycukor
· 0.4 dl tökmagolaj
Elkészítés:
1 dl tejszínt felmelegítünk egy nyeles forralóban, de mielőtt felforrna, levesszük a tűzről. A fehércsokoládét beleszórjuk a tejszínbe, és addig keverjük, amíg el nem olvad a csokoládé, majd kihűtjük.
A maradék tejszínt kemény habbá verjük a cukorral és egy csipet sóval, majd lassan csurgatva belekeverjük a kihűlt fehércsokoládés krémet,majd hozzáadjuk az előzőleg száraz serpenyőben illatosra pirított, durvára vágott tökmagot, és jól elkeverjük.
Egy jól zárható műanyag dobozban a mélyhűtőbe tesszük, legalább 5-6 órára, de inkább egy éjszakára. Fogyasztás előtt negyedórával kivesszük, hogy könnyen adagolható legyen. Tálaláskor tökmagolajjal meglocsolva kínáljuk.
A receptek és képek forrása: www.mindmegette.hu