Szemes kávé: Az ízletes és aromás kávéélmény titka
A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, ami nem csak ízletes, de élénkítő hatással is bír. A kávébabokból pörkölt kávét őrölve, majd vízzel keverve készül a kávé, amelynek ízét és aromáját számos tényező befolyásolja, mint a pörkölési idő, a kávéfajta, a víz hőmérséklete, és természetesen az, hogy milyen finomságúra őröltük a kávét.
A kávézásnak nem csupán a reggeli ébredéshez van köze, hanem egyfajta kultúrát is hordoz magában. A minőségi kávé jó alapja lehet társasági összejöveteleknek, a baráti beszélgetéseknek és a munkának is. A kávé szerelmesei számára a szemes kávé fogalma egyet jelent a tökéletes kávéélménnyel. A frissen őrölt kávébabokból készült kávé nemcsak ízletesebb, de aromásabb, intenzívebb is, mint a bolti őrölt kávé.
Mi az a szemes kávé?
A szemes kávé pörkölt kávébabokból áll, amelyeket még nem őröltek meg. A kávébabok pörkölési szintje befolyásolja a kávé ízét és aromáját. A világos pörkölésű kávébabok gyümölcsösebb és savanykásabb ízűek, míg a sötét pörkölésű kávébabok testesebbek és keserűbbek.A kávé őrlése
A szemes kávé őrlés finomsága az egyik legfontosabb tényező, ami a végső íz kialakításáért felel. A kávédaráló beállításától függően finomabb vagy durvább őrleményt kaphatunk. Alapvető igazság, hogy az őrlés során nagy mennyiségű illóanyag és aroma szabadul fel a kávészemekből. Fontos viszont, hogy az őrlés után azonnal megkezdődik a kávé őrlemény oxidációja, ami során a az aroma és az illóanyagok folyamatosan veszítenek értékükből. Ez a legfőbb oka annak, hogy a szemes kávé fogyasztásával erősebb, intenzívebb ízélményt kaphatunk, mint az előre őrölt kávék esetén.Szemes kávé előnyei
Frissesség
Előző pontban tárgyaltak alapján is egyértelmű előny a friss őrlés ténye. Egyedül a szemes kávé tudja biztosítani a friss kávébab őrlése során felszabaduló friss, illékony aromákat.
Magas antioxidáns tartalom
Egyes kutatások szerint a szemes kávé fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát. Ezeknek a kutatásoknak ugyan eltérő eredményei vannak, az viszont biztos, hogy a kávébabok rengeteg értékes és erős antioxidánst tartalmaznak.
Környezetvédelem
A szemes kávé vásárlásával jellemzően kevesebb hulladékot termelünk, mint az őrölt kávé vásárlásával.
Akár kézműves szemes kávék közül is választhatunk
Bár az éghajlati adottságaink nem teszik lehetővé a kávétermesztést hazánkban, azonban így is készülnek remek magyar különlegességek a hazai kávépörkölők műhelyeiben. Hazánkban is rengeteg magas színvonalú helyi kávépörkölő manufaktúra működik, akik a nagyipari pörköléssel szemben lassan, gondosan végzik a kávébab pörkölését.
Egyedi ízvilág
A szemes kávé ízét és aromáját számos tényező befolyásolja, így a pörkölési szint, a kávéfajta, a származási hely, a vízhőmérséklet és a főzési technika. A szemes kávé vásárlásával mindenki maga határozhatja meg, hogy milyen ízű kávét szeretne inni.
Ajándéknak is tökéletes
A szemes kávé stílusos és praktikus ajándék a kávé szerelmeseinek. Egyedi ízvilágú és pörkölésű szemes kávékból választhatunk a világ minden tájáról, amivel kávékedvelő szeretteinknek különleges élényt szerezhetünk.
Hogyan készítsünk jó kávét a szemes kávéból?
Lehetőségünk van a kávé megőrlésére kávédaráló segítségével. Ebben az esetben a kapott őrleményt könnyen lefőzhetjük klasszikus "kotyogós" kávéfőzővel. Kétség kévül ez a leginkább költséghatékony megoldás, cserébe viszont szükségünk van külön daráló és kávéfőző készülékre is.
Ezt a problémát küszöbölik ki az automata kávégépek, amik először megőrlik a kávét, majd lefőzik azt, így egy lépésben megkapjuk a minőségi szemes kávénkból kapott kávé adagunkat. Előnye még hogy legtöbb esetben beállítható az őrlés módja, így számunka idális méretűre őrölhetjük a kávébabokat. Fontos viszont a kávégépek folyamatos karabantartása, amivel egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk. Ha érdekel a kávégépek karbantartása, kattints, IDE a részletekért.