Mindent a tea fajtákról és a teázásról.

A hidegebb idők beköszöntével talán mindenki gyakrabban kívánja meg a forró italokat. Egy jó kávé, forró csoki, vagy épp egy finom, forró tea nagyon jól tud esni ilyenkor. Mi most utóbbival, a teával szeretnénk kicsit behatóbban foglalkozni, és körüljárni, milyen teák közül választhatunk, és hogy a teázásnak összességében milyen pozitív hatásai vannak.
Nem véletlen, hogy ha teára gondolunk, akkor leginkább kínai tea ültetvények jutnak eszünkbe.
A teacserje ugyanis Ázsiában honos, egész pontosan a Dél-Kína hegyekből eredeztethető, aminek fogyasztása aztán az egész világon elterejdtté vált. Az itt élők már rég felfedezték a tea jótékony hatásait: beáztatott levelek egyszerre segítettek a testi ellazulásban és a szellemi felfrissülésben.
A teát eredetileg gyógyászati hatásai miatt fogyasztották előszeretettel, így elsősorban mint gyógynevény került be a köztudatba. Ez nem véletlen, mivel a teáknak sokszínű élletani hatást tulajdonítanak, attól függően hogy éppen milyen teacserjéből, vagy gyógynövényből készítjük a főzetet. A teanövény két gyakori változata az asszám tea és a kínai tea fajta. Míg az asszámi tea vékonyabb, de nagyobb leveleű, a kínai tea levelei kisebbek és vaskosabbak.
De nézzük is, milyen tea fajtákat ismerünk, és mit érdemes tudni róluk:
Fekete tea vagy vörös tea:
Míg nyugaton fekete teaként ismerjük, Ázsiában elsősorban vörös teaként ismerik, mivel a színe sokkal inkább a vörös színre emlékeztet. Zöld tea leveléből készül, fermentálás segítségével, meleg levegős szárítás hatására éri el vöröses színét.
Fehér tea:
Nagyon fiatal tealevelekből készül, fermentálási eljárás nélkül, esetenként kevés napon szárítással. Ennek köszönhetően nagyon gazdag, friss ízekkel rendelkezik, és többi teaféléhez képest kevesebb koffeintartalommal. Nevét a fiatal tea rügyeken látható fehéres külső rétegről kapta.
Sárga tea:
Hosszabb szárítási folyamatnak, és egy egyedi fermentálási-gőzölési eljárásnak köszönhetően kapja sárga színét, viszont az egyedi eljárásnak köszönhetően sokkal nehézkesebb is beszerzése a többi teafajtához képest. Elkészítési módjából adódóan erős aromák jellemzik.
Matcha tea:
Utóbbi időben lett nyugati világban is közkedvelt ez az értékes zöldtea fajta. Nagyon erős antioxidáns tartalommal, és rengeteg gyógyhatással rendelkezik, ezért kiváló immunerősítőként és egészségmegőrzőként tartják számon.
Gyümölcstea:
Nem csak teacserjéből készülhet viszont tea, rengeteg olyan növény van, aminek szárított terméséből ízletes, kellemes tea készíthető. Hazánkban leginkább ismert gyümölcstea a csipkebogyóból készül, ami magas C-vitamin tartalmának és kellemes ízének köszönhetően közkedvelt, de gyakran találkozhatunk tea keverékekben szárított alma, hibiszkuszvirág vagy narancshéj összetevőkkel.
Gyógynövény tea:
Rengeteg gyógynövényből is készíthetünk teát, ezek fogyasztását kevésbé az élvezezi érték, sokkal inkább az adott növény gyógyhatása adja. Erős gyógyhatású tea készíthető pl galagonya vagy kamilla virágából, de a cickafark, citromfű, hárs teák is kifejezetten kedveltek.
Feldolgozási mód tekintetében leggyakrabban két fajta teával találkozhatunk:
Szálas tea:
A szálas tea csomagok válogatott, egész tea leveleket tartalmaznak, amik nem esnek át semmilyen mechanikai műveleten aminek következtében sérülne a levelek szerkezete. Ennek köszönhetően a levelek jobban megőrzik arámájukat, így a szálas teák a leginkább minőségi és legfinomabb tea fajták.
Filteres tea:
A nagyüzemi teakészítés leggyakoribb módja. A filteres tea a szálas teákhoz képest kevésbé aromás, de kétségtelen, hogy sokkal kedvezőbb áron, nagy tételben értékesíthető a gyártási folyamatoknak köszönhetően.
Bármilyen teára is esik végül a választásod, a lényeg hogy lazíts, és élvezd a testet-lelket melengető kellemes aromákat.