Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mindent a tea fajtákról és a teázásról.

Mindent a tea fajtákról és a teázásról.

 

 

A hidegebb idők beköszöntével talán mindenki gyakrabban kívánja meg a forró italokat. Egy jó kávé, forró csoki, vagy épp egy finom, forró tea nagyon jól tud esni ilyenkor. Mi most utóbbival, a teával szeretnénk kicsit behatóbban foglalkozni, és körüljárni, milyen teák közül választhatunk, és hogy a teázásnak összességében milyen pozitív hatásai vannak.

Nem véletlen, hogy ha teára gondolunk, akkor leginkább kínai tea ültetvények jutnak eszünkbe.

A teacserje ugyanis Ázsiában honos, egész pontosan a Dél-Kína hegyekből eredeztethető, aminek fogyasztása aztán az egész világon elterejdtté vált. Az itt élők már rég felfedezték a tea jótékony hatásait: beáztatott levelek egyszerre segítettek a testi ellazulásban és a szellemi felfrissülésben.

A teát eredetileg gyógyászati hatásai miatt fogyasztották előszeretettel, így elsősorban mint gyógynevény került be a köztudatba. Ez nem véletlen, mivel a teáknak sokszínű élletani hatást tulajdonítanak, attól függően hogy éppen milyen teacserjéből, vagy gyógynövényből készítjük a főzetet. A teanövény két gyakori változata az asszám tea és a kínai tea fajta. Míg az asszámi tea vékonyabb, de nagyobb leveleű, a kínai tea levelei kisebbek és vaskosabbak.


De nézzük is, milyen tea fajtákat ismerünk, és mit érdemes tudni róluk:

Fekete tea vagy vörös tea:

Míg nyugaton fekete teaként ismerjük, Ázsiában elsősorban vörös teaként ismerik, mivel a színe sokkal inkább a vörös színre emlékeztet. Zöld tea leveléből készül, fermentálás segítségével, meleg levegős szárítás hatására éri el vöröses színét.

Fehér tea:

Nagyon fiatal tealevelekből készül, fermentálási eljárás nélkül, esetenként kevés napon szárítással. Ennek köszönhetően nagyon gazdag, friss ízekkel rendelkezik, és többi teaféléhez képest kevesebb koffeintartalommal. Nevét a fiatal tea rügyeken látható fehéres külső rétegről kapta.

Sárga tea:

Hosszabb szárítási folyamatnak, és egy egyedi fermentálási-gőzölési eljárásnak köszönhetően kapja sárga színét, viszont az egyedi eljárásnak köszönhetően sokkal nehézkesebb is beszerzése a többi teafajtához képest. Elkészítési módjából adódóan erős aromák jellemzik.

Matcha tea:

Utóbbi időben lett nyugati világban is közkedvelt ez az értékes zöldtea fajta. Nagyon erős antioxidáns tartalommal, és rengeteg gyógyhatással rendelkezik, ezért kiváló immunerősítőként és egészségmegőrzőként tartják számon.

Gyümölcstea:

Nem csak teacserjéből készülhet viszont tea, rengeteg olyan növény van, aminek szárított terméséből ízletes, kellemes tea készíthető. Hazánkban leginkább ismert gyümölcstea a csipkebogyóból készül, ami magas C-vitamin tartalmának és kellemes ízének köszönhetően közkedvelt, de gyakran találkozhatunk tea keverékekben szárított alma, hibiszkuszvirág vagy narancshéj összetevőkkel.

Gyógynövény tea:

Rengeteg gyógynövényből is készíthetünk teát, ezek fogyasztását kevésbé az élvezezi érték, sokkal inkább az adott növény gyógyhatása adja. Erős gyógyhatású tea készíthető pl galagonya vagy kamilla virágából, de a cickafark, citromfű, hárs teák is kifejezetten kedveltek.

Feldolgozási mód tekintetében leggyakrabban két fajta teával találkozhatunk:

Szálas tea:

A szálas tea csomagok válogatott, egész tea leveleket tartalmaznak, amik nem esnek át semmilyen mechanikai műveleten aminek következtében sérülne a levelek szerkezete. Ennek köszönhetően a levelek jobban megőrzik arámájukat, így a szálas teák a leginkább minőségi és legfinomabb tea fajták.

Filteres tea:

A nagyüzemi teakészítés leggyakoribb módja. A filteres tea a szálas teákhoz képest kevésbé aromás, de kétségtelen, hogy sokkal kedvezőbb áron, nagy tételben értékesíthető a gyártási folyamatoknak köszönhetően.

Bármilyen teára is esik végül a választásod, a lényeg hogy lazíts, és élvezd a testet-lelket melengető kellemes aromákat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kávé_ tea