Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miben főzz, hogy megőrizd az egészséged?

Miben főzz, hogy megőrizd az egészséged?

Sokunk újévi fogadalma volt a fogyókúra, a teljes életmódváltás, így, hónapokkal később talán a jó idő beköszönte újabb motivációt adhat az ígéreteink betartására. Az egészséges étkezés az egyik legfontosabb alappillére a karcsúságunk elérésének, megtartásának. Nem is gondolnád, hogy fontos szempont az edények fajtája is! Hiába főzzük friss alapanyagokból a legfittebbnek titulált ételt, bevihetünk olyan, az edényekből kioldódó anyagokat is a szervezetünkbe, amik nincsenek a hozzávalók között. Az alábbiakban összeszedtünk néhány lábast, amelyek negatív, vagy akár pozitív hatással lehetnek a testünk működésére.

A csodálatos öntöttvas edények

Kezdjük is a legpozitívabb hangvételűvel. Az öntött vas edények méltán népszerűek: tökéletesen tartják és sugározzák a hőt. Tudtad, hogy a főzés közben kioldódó vas segíthet növelni az elkészült ételek vastartalmát? Ha vashiányos vagy, szívből ajánljuk a használatát!

A jótündér rozsdamentes edények

Győződjünk meg a már fent említett, 18/10-es jelölésről, hogy biztosak lehessünk abban, hogy SEMMILYEN KÁROS anyag nem oldódik ki belőle. A hőt a talpazattól függően jól vezetik. Még egy jó pont: akár az unokáid is használhatják majd, mivel nem rozsdásodnak, könnyű tisztítani őket és karcállóak.

Teflon edények és kockázataik

A teflont, másnéven politetrafluoretilént véletlen folytán fedezte fel Roy Plunkett a 20. században. Hiába fontos a tapadásmentesség, magas hő hatására az úgynevezett PFOA (perfluoroktánsav) oldódik ki, ami rákkeltő hatású is lehet. A mai napig kutatják, hogy ez a vegyület okozhat-e rákos megbetegedéseket. Amerikában a kétezres évek elején több, mint 60ezer embert vontak be egy ezzel foglalkozó kutatásba. Évekkel később arra  a következtetésre jutottak, hogy a tesztalanyok több, mint fele szenved valamilyen súlyosabb betegségben.

Fontos leszögezni, hogy alacsony és közepes hőfoknál ez a reakció nem indul el! Használjátok bátran teflon edényeiteket, és kövessétek a használati utasításban leírtakat!

A mumus: a rossz minőségű alumínium edények

A gyengébb minőség velejárója, hogy nem fektetnek kellő hangsúlyt a minőségre a gyártási folyamatok során. Silány alapanyagból egy mesterszakács sem tud Michelin-csillagos ételeket készíteni! Kerüljük a savas és sós finomságok készítését, hiszen közben alumínium oldódik ki, ami tudvalevő, hogy közre játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

 

A máz és a savasság összeférhetetlensége

A cserépedények mázolását ólommal szokták végezni. Mondanunk sem kell, hogy a magasabb sav tartalmú ételek megbontják az ólmos mázat.

Viszont, a máz és bevonatmentes cserépedények igazi kincsnek számítanak, mivel különleges ízvilágot kölcsönöznek az elkészült ételeknek. Ezt a verziót nyugodtan használhatjátok!

A luxus megtestesítői: a rézedények

Itt a bevonattal (fém, öntöttvas) rendelkező fajták a biztonságosak! Egyébként a hő hatására rézionok oldódnak ki, de szerencsére, csak elenyésző mennyiségben. Régebben nikkel bevonatos verzióban is árulták, azonban rákkeltő hatása miatt már nem gyártják. Rendkívüli tulajdonságaik miatt drágák, ezért minden tulajdonos nagy becsben tartja a sajátját.

Igaz, hogy ezek a vegyületek csak kis mennyiségben kerülnek a szervezetünkbe, de ne felejtsük el a „sok kicsi sokra megy” mondást! Ezek olyan felesleges káros hatások, amik egy kis körültekintéssel elkerülhetőek!

Nézz szét webshopunkban, hogy megtaláld a számodra tökéletes edényeket!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog