Mi 10 legfontosabb eszköz, ami elengedhetetlen egy konyhában?
Utóbbi időben tapasztalható gasztroforradalom hatására egyre többen kezdenek el olyanok is főzni, akik eddig csak távolról ismerkedtek a konyhával, ezzel együtt a konyhai berendezésekkel, eszközökkel. Sokan pedig épp egy új lakásba költözés során szembesülnek a kérdéssel, mi az amire mindenképpen szükség lesz egy konyha alap felszereléséhez.
Elsőre egyszerűnek tűnik a válasz, hiszen mindenki látott már konyhát, és használta a felszereléseket, de ha magunk akarjuk elkészíteni és felszolgálni az ételeket, úgy hogy egy minden felszerelést nélkülöző konyhában találjuk magunkat, már nem is olyan egyértelmű a helyzet.
Nézzük mi az amire szerintünk mindenképpen szükségünk lesz:
- Kés - Szerintünk a legfontosabb. Késre mindig, minden konyhában szükség lesz, nem igazán nélkülözhető. Válasszunk minden méretben, több fajta kést, mivel minden műveletre megfelelő kialakítású kések lettek létrehozva. Sokkal könnyebb a munka a késsel, ha a kenyeret és pékárukat fogas késsel, a húsról a bőrt csontozókéssel távolítjuk el. Amit szerintünk mindenképpen érdemes beszerezni: húsvágó bárd, kenyérvágó kés, szakácskés, filézőkés
- Edény - Más néven lábas. Elkerülhetetlen eleme bármilyen konyhának, ehhez fogsz nyúlni először akár egy levest, akár egy igazi magyaros pörköltet szeretnél elkészíteni. Rengeteg méretben, és sok fajta bevonattal elérhető
- Serpenyő - Edényekhez hasonlóan rengeteg méretben, és annál több bevonat típussal rendelkeznek. Serpenyő választásnál érdemes figyelni az alkalmazott technológiára, mivel egy jó minőségű, nem tapadó felülettel ellátott serpenyőben akár fele annyi olaj mennyiséggel lehet elkészíteni az ételt. Anyagát tekintve is sok variáció létezik, lehet serpenyőnk öntöttvas, rozsdamentes acél, aluminium de akár réz is.
- Poharak - Egészen nyilvánvaló, pohárra minden konyhában szükség van, de a poharak között is hatalmas a választék, rengeteg sörös, boros, üdítős vagy pezsgős pohár közül válogathatunk, de ne felejtsük el a hazánkban népszerű pálinkás poharat sem.
- Tányérok, evőeszközök - Ma már tányér választás sem merül ki annyiban, hogy levesszük az első kerek, fehér tányért ami az első hipermarketben elénk kerül. Rengeteg szín, méret és forma variációból választhatunk. Ne feledkezzünk meg a sütis tálakról, és persze az evőeszközökről sem! :)
- Merőkanalak - Igen, ha elkészült az étel, valamivel el is kell juttatni azt tányérunkra, ehhez pedig meglepően sok fajta merőkanál asszisztál nekünk.
- Konyhai elektromos eszközök - A konyhában rengeteg elektromos eszköz lehet segítségünkre, teljesség igénye nélkül, szerintünk amire mindenképpen szükség van egy modern konyhában: Sütő, tűzhely, hűtőszekrény, mikro, vízforraló, kávéfőző, botmixer, kenyérpirító
- Tálak - Tálak esetén megkölönböztethetünk konyhai előkészületekhez használt, és tálaló tálakat. Míg előkészületeknél a praktikum kerül előtérbe, pl zöldségek mosásához, tárolásához, összetevők keveréséhez, a tálaló tálak esetén a formavilágra, a megjelenésre helyeződik a hangsúly
- Tepsik - A sütés alap eleme, tepsi nélkül nem sokra mennénk a sütőnkkel sem, úgyhogy feltétlen szükséges beszerezni, több méretben. Fontos tényező még a tepsi mélysége, hiszen rakott ételekhez pl jóval mélyebb tepsire lesz szükség, mint pár szelet sülthús esetén.
- Reszelő - Talán meglelő lehet a top 10 konyhai eszköz között olvasni a reszelőt, de tényleg úgy gondoljuk hogy simán top 10-ben a helye. Rengeteg olyan helyzet adódhat a konyhában, amikor nehezen nélkülözhető legalább egy multifunkcionális reszelő (igen az a négyszögletes több fajta lappal ellátott, amit már nagymamáink is használtak). Gondoljunk csak bele, egy kis reszelt parmezán a tészta tetejére, vagy egy csipet reszelt csoki a süti tetejére. Ugye hogy jól fog jönni?