Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Különleges karácsonyi ételek a világ minden tájáról

Különleges karácsonyi ételek a világ minden tájáról
A karácsony minden országban sajátos szokásokkal és ételekkel párosul, amelyek az adott kultúra ünnepi hagyományait tükrözik. Ezúttal olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amik jellemzőek más nemzetek karácsonyi asztalaira, és különlegesek lehetnek a hazai olvasóknak.

1. Egyesült Királyság – Karácsonyi pulyka és Christmas Pudding

Az angol karácsony elengedhetetlen fogása a sült pulyka, amelyet általában gesztenyés töltelékkel és sült zöldségekkel, például répával és kelbimbóval tálalnak. A desszertek közül a Christmas Pudding a legnépszerűbb: egy sűrű, gyümölcsökkel és fűszerekkel készült édesség, amelyet brandy-vel flambíroznak tálaláskor. Ez a látványos desszert az angol ünnepi hagyomány egyik csúcspontja.


2. Németország – Stollen és libasült

Németországban a karácsonyi vacsora gyakran kezdődik egy gazdag libasülttel, amelyet vörös káposztával és burgonyagombóccal tálalnak. A desszert hagyományosan a Christstollen, egy gyümölcsös-mazsolás kalács porcukorral a tetején. Ezt az édességet már az adventi időszakban is fogyasztják, és sok családban generációról generációra öröklődnek a receptjei.


3. Franciaország – Libamáj és Bûche de Noël

Franciaországban a karácsonyi vacsora ünnepi fogása a foie gras, azaz a libamáj, amelyet gyakran pirított kenyérrel és hagymalekvárral tálalnak. A főétel lehet bárány, hal vagy pulyka. A desszertek közül a Bûche de Noël, vagyis a fatörzs torta a legjellegzetesebb, amelyet kakaós piskótából készítenek, és krémmel töltenek meg.


4. Olaszország – Panettone és hét hal étele

Az olasz karácsonyi vacsora egyik legismertebb desszertje a Panettone, egy könnyű kalács mazsolával és kandírozott gyümölcsökkel. Az olasz tengerparti régiókban különleges hagyomány a "Hét Hal Étele", amely során hét különböző halételt szolgálnak fel. Ez lehet grillezett angolna, tintahal, füstölt lazac vagy más tengeri finomság.


5. Lengyelország – Karácsonyi ponty és barszcz

Lengyelországban a karácsonyi vacsora, a Wigilia, húsmentes, így a főételek között a karácsonyi ponty az egyik legjellegzetesebb. A halat gyakran sütve vagy zselés formában készítik. Az előételek között szerepel a barszcz, egy céklaleves, amelyet kis töltött tésztával, azaz uszkával tálalnak. Desszertként mákos süteményt, például makowiecet fogyasztanak.


6. Spanyolország – Turrón és Jamón

Spanyolországban a karácsonyi asztalon elmaradhatatlan a Turrón, egy mandulából és mézből készült édesség. Az ünnepi vacsorán gyakran tálalnak Jamón-t, vagyis spanyol sonkát, amelyet vékonyra szeletelve fogyasztanak. Az étkezést gyakran halételek, például rákok vagy tőkehal egészítik ki.


7. Svédország – Julbord

A svéd karácsonyi étkezés, a Julbord, egy gazdag svédasztalos vacsora, amelynek része a Gravlax (pácolt lazac), a sült sonka, a hering, a húsgolyók, és különféle krumplis ételek. Az édességek között megtalálható a Risgrynsgröt, egy rizspuding, amelybe egy mandulát rejtenek el, és aki megtalálja, szerencsésnek tartják.


8. Portugália – Bacalhau

Portugáliában a karácsonyi vacsora hagyományos fogása a Bacalhau, azaz sózott tőkehal, amelyet főtt tojással, főtt krumplival és olívaolajjal tálalnak. Ez az egyszerű, de ízletes étel szerves része az ünnepi asztalnak. Desszertként különféle mandulás és fahéjas süteményeket fogyasztanak.


9. Finnország – Karácsonyi sonka és Joulutorttu

Finnországban a karácsonyi asztal legfontosabb eleme a karácsonyi sonka, amelyet gyakran mustárral vagy édes-savanyú mártással kínálnak. Kísérőként különféle rakott ételeket, például krumpli- vagy répakazánkát tálalnak. Az édességek között népszerű a Joulutorttu, egy szilvalekvárral töltött csillag alakú sütemény.


10. Ausztrália – Tenger gyümölcsei és Pavlova

Az ausztrál karácsonyi vacsorán, amely a nyár közepére esik, gyakran kerül az asztalra tenger gyümölcsei, például rák, homár és osztriga. A desszertek között kiemelkedik a Pavlova, egy könnyű, habcsók alapú torta friss gyümölcsökkel a tetején.


11. Amerika – Sütemények és sült sonka

Az Egyesült Államokban a karácsonyi asztalon gyakran található sült sonka, amelyet mázzal borítanak be, például mézes vagy gyümölcsös szószokkal. A desszertek közé tartoznak a mézeskalács sütik, a pitefélék, például az almás vagy sütőtökös pite, valamint az ikonikus cukorkák, amelyek az ünnepi hangulatot idézik meg.


Ezek az ételek remek bepillantást nyújtanak más nemzetek karácsonyi hagyományaiba, és akár az otthoni ünnepi menüt is feldobhatják. 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog