Konyhai varázslatok: Gyakran használt eszközök sütéshez

A konyhában való sütés nem csupán egy egyszerű tevékenység, hanem egy komplex művelet, ahol az alapanyagok és az előkészítés folyamata egyaránt számít. Azonban, hogy a sütés folyamán minden flottul menjen, elengedhetetlenek olyan eszközök, amik megkönnyítik az előkészületeket és segítik a gyors végeredmény elérését. Most vessünk egy pillantást néhány olyan gyakran használt konyhai eszközre, amik nélkülözhetetlenek a sütéshez!
Nézzük is, mik azok az eszközök amik nagy segítségünkre lehetnek, ha sütésre kerül a sor:
1. Habverők
A habverő a puha, édes sütik alapja, egy alapvető, nélkülözhetetlen eszköz a sütemények és habok elkészítéséhez. Kézi vagy elektromos változata lehetővé teszi a tojásfehérjék és cukor könnyed habbá verését, ezáltal légiessé és puhává téve azokat. A habverők kulcsszerepet játszanak a torták, habos sütemények és piskóták készítésében is.
2. Sziták
A szita nem csak a liszt csomómentesítésére való, hanem egy sokoldalú eszköz is, ami segít eltávolítani bármilyen por állagú termékből a csomókat, miközben levegővel is dúsítja azt használata közben. A sziták segítségével könnyedén elérhetjük a tészta kellemesen könnyed és levegős állagát. Ideális olyan száraz hozzávalókhoz, mint a kakaó vagy porcukor szitálására is.
3. Reszelők
A reszelő kiválóan alkalmas sajtok, zöldségek, gyümölcsök vagy akár csokoládé forgácsolására, reszelésére. Különböző méretű reszelőket használhatunk az adott recept igényeinek megfelelően, így könnyedén hozzáadhatjuk a friss ízeket ételeinkhez. Sütéskor leggyakrabban a citrusfélék, azon belül is a citrom héjának reszelésére használjuk.
Tipp citromok reszeléséhez: Használjunk apró lyukosztású reszelőt, hogy apróbb, lédús reszeléket kapjunk, erősebb citrom aromákkal. A citromot pedig használat előtt alaposan mossuk át, vagy használjunk biocitromot, a fényesítő- és permetszerek elkerülése érdekében.
4. Hámozók
A gyors és hatékony előkészítés alapja. A hámozó egy kis eszköz, ideális gyümölcsök és zöldségek hámozására. Gyors és precíz munkavégzése révén nem csak időt takaríthatunk meg, de a zöldség/gyümölcs hámozását is hatékonyabban, kevesebb pazarlással tudjuk elvégezni mintha kést használnánk a pucoláshoz.
5. Daráló
Darálókat leggyakrabban húsok aprítására használunk a konyhában, de édességek, sütemények készítése során is gyakran használunk darálókat, igaz ezek a húsdarálótól merőben eltérő kialakításúak. Sütemények készítéséhez leggyakrabban kávéőrlésre, mák darálásra és diófélék darálására használunk darálókat, amik minden esetben az alapanyag sajátosságai alapján lettek kialakítva, az őrlőfejek ennek megfelelően végzik el dió vagy a mák szemek apróra darálását.
6. Mozsár
Egy rég elfeledett eszköz, ami rendkívül praktikus lehet több konyhai művelethez is. Alapvető és leggyakoribb felhasználása a fűszerek őrlése. Használata közben egész fűszereket használunk, amik aromája a mozsárnak köszönhetően sokkal erősebb lesz mint a már előre aprított fűszereké. A mozsár azonban jóval sokoldalúbb eszköz mint gondolnánk. Segítségével ugyanis könnyedén készíthetünk magvakból készült darálékot, vagy akár mogyoróvaj, mandulavaj, de akár pisztáciapaszta készítésére is alkalmas, lehetőségeknek csak a képzeletünk szab határt.
Tipp mozsár választásához: Többféle anyagú és méretű mozsár található kínálatunkban, azonban aki gyakran használja a mozsarat és akár pesztók, paszták készítésére szeretné alkalmazni, annak érdemes gránit anyagból készült mozsarat választania. A nehéz, tömör anyagnak köszönhetően stabil, könnyebb használata a nagyobb erőkifejtést igénylő mozdulatoknál is!
7. Nyújtófa
A nyújtófák segítenek a tészta egyenletes vastagságú kinyújtásában, megelőzve ezzel az egyenetlen sütési eredményeket. A nyújtófák hasznosak a hagyományos kenyérfélék, sütemények, valamint a finomabb tésztafélék elkészítésében is.
Tipp: Vízzel tölthető nyújtófa. Újdonság a vízzel tölthető sodrófa, ami megfelelő hőmérsékletű vízzel feltöltve ideális vékony tészták, cukrászbevonatok készítéséhez. Az ideális hőmérsékletnek köszönhetően a tészta nem ragad a sodrófára, így könnyen, biztosan munkálható meg!