Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Így lesz tökéletes a terített asztal

Így lesz tökéletes a terített asztal

Világunk rohanó tempója életünk minden területére kihatással van, sajnos nincs ez másként az étkezéssel sem. Reggelire gyakran csak útközben kapunk be valamit, az ebédet mikrózható dobozból esszük a munkahelyen, este pedig fáradtan rogyunk a kanapéra a legközelebbi gyorsétterem szendvicsével. Ha nem is ez a mindennapi forgatókönyv, azt azért beláthatjuk, hogy egyre ritkábban ülünk le a terített asztalhoz. Otthon talán már csak a hétvégén vagy ünnepnapokon, esetleg egy-egy jelentősebb esemény kapcsán egy étteremben. Ezenfelül azok az alkalmak, ahol többfogásos menüsort kóstolhatunk végig, már végképp ritkaságszámba mennek. Nem csoda hát, ha neked is megkoptak kissé a terítés alapszabályaival kapcsolatos ismereteid. Ha a közeljövőben fontos vendégeket vársz vacsorára, netán olyan helyre vagy hivatalos, ahol jól jönne, ha ki tudnál igazodni az asztalon található evőeszközök útvesztőjében, akkor tarts velünk ebben a bejegyzésben!

Az alapok

Induljunk ki a legegyszerűbb terítékből amely egy levesből és főételből álló menühöz kerül az asztalra, egy lapos-, rajta pedig egy mélytányérral. Ehhez tökéletes támpontot ad a gyermekkorunkból ismert versike, miszerint: "Jobbra kanál, jobbra kés, te meg, villa, balra mész." Pontosan így van. Az alap terítéknél a tányér bal oldalán helyezkedik el a villa, közvetlenül a jobb oldalán pedig a kés, majd tőle jobbra a kanál. Ügyeljünk rá, hogy a kés éle befelé nézzen! Könnyű lehet annak a logikának a mentén is megjegyezni, hogy az evőeszközök arra az oldalra kerülnek, amelyik kezünkkel étkezés során használni fogjuk őket, sorrendben pedig úgy, hogy a fogások alatt kívülről befelé tudjunk haladni. Tehát mivel ebben az esetben a leves az első, a kanál kerül kívülre. A fogások szilárd kiegészítői (pl. kenyér, saláta) bal oldalon, a villa felett, az italok pedig jobbra, a kés és kanál felett helyezkednek el. Ha desszert is van, az ahhoz használandó villát általában a tányér felett találjuk. A szalvéta a villa alatt kerül elhelyezésre.

Több fogás, több evőeszköz

Ha a menü több fogásból áll, mindhez külön tányér és evőeszköz lesz az asztalon. Ilyenkor már tányérszervízről beszélünk, tehát a személyzet hozza ki az ételeket, így a különböző tányérokkal nem kell törődnünk. Alapszabály, hogy a terítékben maximum három egymáshoz hasonló evőeszköz legyen, ez alól kivétel, ha osztriga is felszolgálásra kerül. (Ez akkor is így van, ha a menüsor megköveteli a több evőeszközt, ilyen esetben a használtat elviszik és tisztát hoznak helyette.) Tehát fogásoktól függően a bal oldalra kerülhet három villa - kívülről befelé - halhoz, steakhez, salátához. Ha utóbbit előételként szolgálják fel, akkor az kerül kívülre. Jobb oldalon pedig - szintén kívülről befelé - osztrigavilla, leveskanál, halkés, majd steakkés. A poharak sorrendje a jobb oldalon a következő: vizes, boros, pezsgős, sherrys. Előfordulhat, hogy többféle desszert is felszolgálásra kerül, ekkor desszertkanalat és -villát is találhatunk a tányér felett.

Kiegészítők

Ha te terítesz, a fentieken kívül érdemes hangsúlyt fektetni a kiegészítőkre is. A tökéletes abrosz az asztal lábainak közepéig ér. Formális eseményen jó, ha ez és a szalvéta is fehér színű. Egyéb esetekben bármilyen szín használható, amennyiben a kellékek közti harmónia biztosított. A terítést mindig a tányérok, majd evőeszközök asztalra helyezésével kezdjük, ügyelve arra is, hogy a vendégek között megfelelő távolságot hagyjunk. Ezután jöhet minden egyéb, így például a gyertyák és vázák. Ezek esetén is fontos, hogy illeszkedjenek stílusban az összképhez és ne akadályozzák az asztalhoz ülőket.

Ha ezt a néhány alapszabályt megjegyzed, biztosan nem érhet meglepetés a teríték kapcsán.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog