Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tuti tippek az otthon készített, krémes fagyihoz!

Tuti tippek az otthon készített, krémes fagyihoz!

Kevés embert ismerek aki ne szeretné a fagyit. Viszont ennél is kevesebbet, akik otthon próbálkoznának a fagyi készítésével, pedig ez számos előnnyel jár: Saját magad választhatod ki az alapanyagokat, így garantáltan friss és természetes összetevőkből készítheted el kedvenc nyári édességedet. Ráadásul a házi fagyi készítése során szabadon kísérletezhetsz különböző ízekkel és kombinációkkal, amiket a bolti változatokban nem biztos, hogy megtalálsz. Végül pedig, a saját készítésű fagylaltban nincsenek mesterséges adalékanyagok vagy tartósítószerek, sőt az édesítőszert is magad választhatod és adagolhatod, így sokkal egészségesebb opció lehet.

A házi fagyi készítése során viszont mindig nagy kihívás, hogy a fagylalt krémes maradjon, és ne váljon jég kristályossá. Ehhez néhány speciális technikát és trükköt mutatunk be, hogy minél jobb eredményt kapjunk, ha belevágunk az otthoni fagyi készítésébe

Csapjunk is a közepébe, és nézzük, mire figyeljünk, hogy fagyink minél krémesebb legyen otthoni körülmények között készítve:
 

Alapvető tippek a krémes fagyihoz

Minőségi alapanyagok használata

A házi fagylalt íze és állaga nagyban függ az alapanyagok minőségétől. Érdemes a legjobb minőségű friss tejet, tejszínt és tojást választani. A természetes ízesítők, mint a vaníliarúd, friss gyümölcsök, vagy akár igazi csokoládé, jelentősen javítják a fagylalt ízét és aromáját. Az alacsony minőségű alapanyagok használata ronthatja a végeredményt, ami nemcsak az ízben, de az állagban is megmutatkozik.

Zsírtartalom

A krémes textúra egyik kulcsa a megfelelő zsírtartalom. A teljes tej és a tejszín használata alapvető, mivel ezek biztosítják a szükséges zsírtartalmat. A túl alacsony zsírtartalom jeges, kristályos állagot eredményezhet. A zsírtartalom nemcsak az állagot, hanem az ízt is gazdagítja, ezért érdemes nem spórolni ezen az összetevőn.

Tojássárgája

A tojássárgája természetes emulgeálószerként működik, ami segít a zsírok és a víz összekapcsolásában, így a fagylalt krémes és sima lesz. Az alap krémes fagylalt, vagy más néven custard, készítése során a tojássárgája sűríti és gazdagítja a keveréket, hozzájárulva a tökéletes állaghoz.

Cukor és édesítők

A cukor nemcsak az ízért felelős, hanem segít megakadályozni a jégkristályok kialakulását is. Az alternatív édesítők, mint a méz vagy a juharszirup, szintén jó választások lehetnek, és különleges ízvilágot adhatnak a fagylaltnak. Az agave szirup pedig természetes inulin tartalmával segít a krémesség megőrzésében, amivel továbbiakban még külön foglalkozunk.

Sűrítő anyagok

Kis mennyiségben kukoricakeményítő vagy a zselatin hozzáadása segíthet a fagylalt állagának megőrzésében. A sűrítő anyagok megkötik a vizet, és simább, krémesebb állagot biztosítanak.

Alkohol hozzáadása

Egy kevés alkohol, mint például vodka, pálinka vagy likőr, hozzáadása csökkenti a fagylalt fagyáspontját, így az lágyabb és krémesebb marad. Fontos, hogy ne túl sokat adjunk hozzá, mert az alkohol túlzott jelenléte megakadályozhatja a fagylalt megfelelő megfagyását.

Fagylaltgép használata

A fagylaltgép folyamatosan keveri a keveréket, miközben azt lehűti, így megakadályozza a jégkristályok kialakulását és biztosítja a sima, krémes állagot. Ha nincs fagylaltgéped, keverd át a keveréket a fagyasztás alatt 30 percenként, amíg az teljesen meg nem fagy.

Inulintartalmú hozzávalók

Az inulin természetes rost, amely segíthet a fagylalt krémes állagának megőrzésében. Az inulint tartalmazó hozzávalók, mint az agave szirup vagy a cikória gyökér kivonat, javíthatják a fagylalt textúráját. Ha pedig gyümölcsfagyit készítünk, a banán egy szuper hozzávaló lehet, hiszen alapvetően krémes állaga mellett még viszonylag magas természetes inulin tartalommal is rendelkezik.

Reméljük, hogy sikerült pár tippet adni azoknak, akik krémes fagyit szeretnénk készíteni otthonukban. Ha konkrét fagyi receptekre is kíváncsi vagy, IDE kattintva nézd meg cikkünket, amiben mutatunk pár igazán ínycsiklandó fagyi receptet!

Ha pedig szeretnél a fagyizáshoz beszerezni pár szuper szirupot, toppingot, fagyi kehlyhet, vagy egyéb kiegészítőket, keresd fel FAGYLALTOZÁS kategóriánkat
Tartalomhoz tartozó címkék: Blog