Fűszerek és egészség a konyhában

A fűszerek világa egy igazi kincsesbánya a konyhában, hiszen segítenek javítani az ételek ízét és textúráját, valamint kiemelni az alapanyagok természetes aromáit. De nem csak az ízek miatt érdemes használni a fűszereket, számos élettani hatásuk is van, amelyek hasznosak lehetnek egészségünk megőrzésében.
Nézzük is, milyen hasznos hatásai lehetnek bizonyos fűszerek fogyasztásának:
Gyulladáscsökkentő hatás
Rengeteg fűszernek van gyulladáscsökkentő hatása. Többek között a kurkuma rendelkezik erős gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, amik segítenek enyhíteni az ízületi fájdalmakat és a reumatikus fájdalmakat is. Magyar konyha egyik alapanyaga a fokhagyma, ami nagyon fontos antibakteriális hatása mellett az allicinnek és a különféle szulfidoknak köszönhetően gyulladáscsökkentőként is kiválóan funkcionál.
Antioxidánsok
Nem is gondolnánk, milyen sok fűszer tartalmaz antioxidánsokkal, amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök okozta károsodások ellen, amik az öregedési folyamatokért, a rákért és egyéb egészségügyi problémákért felelősek. A rozmaring is gazdag forrása az antioxidánsoknak, de a fent említett előnyökön túl a rozmaring segít javítani az emlékezetet és a kognitív funkciókat is. Több ételben is széleskörűen felhasználható fűszer a kömény. Fontos tudni róla, hogy szintén gazdag antioxidánsokban, ami nem csak a szabadgyökök elleni védelem miatt lehet fontos, ezen túl a kömény gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Emésztés javítása
A korianderről köztudott, hogy javítja emésztést, segít enyhíteni a gázok képződését és csökkenteni a puffadást. A fahéj is segíthet javítani az emésztést, valamint csökkenteni a gyomorégést és a gázokat. A borsmentát pedig pont a gyomorsav termelődést kiváltó hatásának köszönhetően tartják emésztéskönnyítő hatásúnak.
Vércukorszint-szabályozás
Számos fűszer segíthet szabályozni a vércukorszintet, ami különösen fontos lehet cukorbetegek számára. A korábban már említett fahéj például javítja a vércukorszint szabályozását is, valamint csökkenti a vércukorszint ingadozását és a szénhidrátok felszívódásának sebességét. Az édeskömény is segít csökkenteni a vércukorszintet, valamint javítja a cukoranyagcsere folyamatokat.
Stressz csökkentése
A fűszerek közül a levendula rendelkezik talán legerősebb nyugtató tulajdonságokkal, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és javítani az alvás minőségét. Az édeskömény is segíthet enyhíteni a stresszt és ezáltal javítani az általános közérzetet.
Fűszerek konyhai felhasználása a gyakorlatban
Fontos hangsúlyozni, hogy a fent említett fűszerek nem helyettesítenek semmilyen gyógyszeres kezelést, viszont mindenképp érdemes a fűszertartóba ezekből a fűszerekből betárazni, mivel egy jól összeállított fűszer választék nem csak javítja az ételek ízét, de javíthatja az egészséget is. Válasszunk minőségi fűszereket, és használjuk őket amikor csak lehet, ne féljünk kísérletezni velük! Fontos viszont, hogy a fűszerek akkor fejtik ki legjobban hatásukat és aromájukat, ha frissen vannak őrölve, így megőrzik az összes értékes összetevőiket. Érdemes tehát beszerezni fűszerőrlőt, valamint bors és sóőrlőt, hogy mindig friss fűszert tudjunk ételünkbe őrölni..
Ezen kívül hasznos eszköz lehet a fűszerlabda is, ami segítségével úgy adhatunk hozzá akár nagyobb mennyiségben fűszereket ételünkhöz, hogy az nem rontja az étel állagát, és nem kell félnünk attól sem, ha egy erős ízű fűszerre -például borsra- véletlen ráharapunk. Működése egyszerű, töltsük meg a fűszerlabdát a fűszerekkel, helyezzük a levesbe, vagy készülő ételbe, és a főzés végén vegyük ki ételünkből a fűszerekkel teli labdát. Egy jól összeállított fűszerválaszték nem csak javítja az ételek ízét, hanem javíthatja az egészségedet is. Ne félj kísérletezni a fűszerekkel, és adj hozzá őket a kedvenc ételeidhez, hogy megtapasztalhasd az egészségre gyakorolt hatásaikat.