Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ételek és hasznos konyhafelszerelések az ázsiai konyha jegyében.

Ételek és hasznos konyhafelszerelések az ázsiai konyha jegyében.

 

 

Az ázsiai ételek népszerűsége a kétezres évek óta töretlenül növekszik hazánkban és a nyugati országokban egyaránt. Ez részben a gasztronómiai forradalomnak, részben pedig az ázsiai ételek egyedi ízvilágának, egyediségének köszönhető. Az ázsiai konyha ugyanis olyan különleges fűszerekkel, ízekkel és technikákkal dolgozik, amelyek a világ legtöbb pontján különlegességnek számítottak. Az ázsiai ételek pedig nem csak finomak és fűszeresek, de a sokszínű zöldség használatnak köszönhetően az egészségre is jó hatással lehetnek.

 

Az ázsiai ételek közül a leginkább elterjedtek a kínai, thai, japán, és az indiai konyha ételei. Ezek az ételek mind a tájegységekre jellemző ízeket, fűszereket és technikákat használnak.

Kínai konyha

A kínai konyha széles körben elterjedt az egész világon. Alapját elsősorban rizs, számos zöldség, és húsok képezik. A kínai konyhát a világ legrégebbi konyhakultúrái között tartják számon. A kínai ételek sokfélesége nagyban függ az ország különböző részein élő emberek étkezési szokásaitól. Például a Kanton környéki ételek édesebbek, míg a Sichuan környéki ételek sokkal fűszeresebbek. A kínai ételek közül a leghíresebbek az édes-savanyú, az édes-sós, valamint a csípős ételek. 

Japán konyha

Kínai konyha után talán a leginkább elterjedt. Az ázsiai konyhák közül is kiemelkedően egészségesnek számít, köszönhetően az ételek nagyon magas a tengeri hal, tofu valamint zöldségek tartalmának. Leggyakoribb japán ételek sushi, a ramen, a tempura és a teriyaki.

Thai konyha

A thai konyhára különösen jellemző, hogy az ételek többségében egyszerre van jelen a sós, édes a savanyú ízvilág, ezen kívül pedig gyakran keveredik a 3 fő íz mellé a keserű és a csípős is. A kókusz a thai konyha alapvető élelmiszere, a kókuszpálma termésének gyakorlatilag minden részét feldolgozzák és előszeretettel alkalmazzák a legtöbb Thai ételben.

Indiai konyha

Az indiai konyháról egész biztosan mindenkinek a fűszeres, gazdag ízvilágú ételek jutnak eszébe. Nem véletlenül, mivel az indiai konyha alap fűszere a curry, amelynek egyik fő alkotóeleme a kurkuma, ami az idiai ételek erős ízét és sárga színét adja. Ezen kívül a kardamomot, a szegfűszeget, a római kömény is felhasználják a legtöbb fogásban. Az indiai ételek gyakran vegetáriánusak, sok hüvelyes zöldség adja az ételek alapját, ennek köszönhetően pedig magas fehérje- és rost tartalommal rendelkeznek.

Rengeteg ázsiai étel és ízvilág közül választhatunk, az ázsiai ételek elkészítése azonban nem mindig egyszerű, és gyakran különleges konyhai eszközöket igényelnek. Továbbiakban bemutatom mi a 3 leghasznosabb konyhai eszköz, ha ázsiai ételekről van szó, és hogyan lehet ezeket a konyhában hasznosítani:

Wok

A wok talán a legismertebb ázsiai konyhai eszköz, ami legtöbb ázsiai étel elkészítéséhez használható. A wok egy mély, kerek formájú serpenyő, aminek egyenes oldalai és széles kialakítása lehetővé teszi a forró levegő ideális áramlását. Kialakításának köszönhetően magas hőmérsékleten, gyorsan és egyenletesen süt, továbbá megkönnyíti a wokban készített ételek könnyű keverését és forgatását. Végeredményként pedig ízletes és roppanós ételeket kapunk, amik ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek.

Sontaku kés

A japán szeletelő kés, vagy más néven santoku kés, egyike az ázsiai konyhai eszközök legjobbjainak. A sontaku kés speciális pengével és kialakítással rendelkezik, ami lehetővé teszi a zöldségek, húsok és halak gyors és könnyű szeletelését. A santoku kés használata kényelmes, könnyű vele dolgozni, és a kézbe simuló markolatának köszönhetően kiválóan alkalmas hosszabb ideig tartó konyhai munkákhoz is.

Mozsár

Mivel az ázsiai konyha gazdag fűszerekben, ezek őrléséhez vagy zúzásához elengedhetetlen eszköz a mozsár. A mozsár régóta használt, tradicionális konyhai eszköz. Segítségével könnyedén megőrölhetőek a friss fűszerek, így az ízük és az aromájuk sokkal erősebb lesz az előre darált fűszerekhez képest.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog