Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az olasz konyha bűvöletében

Az olasz konyha bűvöletében

 

 

Az olasz konyha napja 2008 óta minden évben január 17-én kerül megünneplésre. Hogy miért pont erre a napra esett a választás, arra az egyik fő ok, hogy ezen a napon kezdődik Olaszországban a farsang időszaka. Az olasz konyha világnapja az olasz gasztronómia változatosságát, a minőségi alanyagok fontosságát és tradicionális olasz ételeket hivatott népszerűsíteni. Persze a finom ételeken túl a jó kávékról és italokról is érdemes megemlékezni ezen a napon.

A világnap célja továbbá, hogy a klasszikus olasz gasztronómia sokszínűségét széles körben ismertté tegye. Az első dolog ugyanis ami talán legtöbb embernek eszébe jut, a pizza és a paradicsomos tészta ételek. Az olasz gasztronómia viszont ennél jóval szerteágazóbb, alapvető részét képezik a minőségi sajtok, halételek (tenger gyümölcseit is beleértve), rizottók, és saláta variációk. 

Az örök klasszikusok

Kezdjük mindjárt a legismertebbel, a pizzát a világon mindenki ismeri, azt viszont már kevesebben tudják, hogy az igazi, klasszikus pizza - ami egyenesen Nápolyból indult világhódító útjára - feltét nem tartalmaz mást, mint paradicsomos szószt, mozzarellát és egy kis bazsalikomot. Mozzarella tekintetében pedig talán a bivalymozzarella tekinthető a tradicionális margherita pizza alapanyagának. Másik nagy kedvenc hazánkban is a spaghetti, ami természetesen tenger gyümölcsei, carbonara, bolognai, és megannyi variációban fogyasztható. Ezek közül talán a bolognai a leginkább elterjedt. Az viszont kevésbé ismert tény, hogy az eredeti recept alapja marhahús, illetve sárgarépa és vörösbor is az összetevők listáját, és az ízeket gazdagítja.

Maradjunk a tésztáknál

Az egyik ligismertebb olasz étel a tészta, annak viszont rengeteg variációja ismert. Igazán minőségi tészták minőségi lisztből, kézi tésztagéppel készülnek. Az alaknak pedig már csak a képzeletünk, esetleg a tésztagépünk szab határt, ugyanis rengeteg variáció ismert a fussilitől kezdve a tagliatellén át gnocchi-ig, hogy csak a gyakoribbakat említsük. Utóbbi talán elmúlt évtizedben tett szert egyre nagyobb népszerűségnek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a krumplival gazdagított tészta kellemes puha állagú, elkészítéséhez pedig tésztagépre sincs szükség.

Saláták

Kevesen gondolnak a salátára akkor amikor az olasz ételekre gondolnak, pedig a saláták is az olasz konyha alapját képezik, és rengeteg variációban fogyasztják. Az egyik legelterjedtebb olasz saláta fajta a panzanella, ami koktél paradicsomból, uborkából, hagymából, bazsalikomból, olivából és ropogós kenyér darabkákból készül. De említhetnénk a pisztácia pesztós, parmezános salátát, vagy a polip salátát is, amik azon túl hogy friss, finom ételek, még kellően táplálóak is. Bármelyik olasz salátát is készítjük el, biztosan hamarabb asztalra kerül, mint bármelyik másik étel, és garantáltan üres lesz ebéd végére a salátás tál!

Olasz ételek egyenesen a tengerből

Előbb már említettük a polipsalátát, ami szintén egy szuper "halas" kaja, de ezen túl is rengeteg tenger gyümölcseire és halakra épülő olasz étel ismert. Nem is csoda, hiszen a tenger közelsége, a friss, minőségi alapanyagok szeretete a tenger gyümölcsei terén is rengeteg lehetőségeket tartogat. Gondoljunk csak egy tintahalas rizottóra vagy egy boros, fokhagymás lében párolt kagyló tálra. De Dél-Olaszország területén különösen népszerű hal ételeket készítenek felénk kevésbé népszerű szardellából, szardíniából vagy tonhalból is.

Olaszország folyékony kincsei

Ha egy nemzet ennyire széles választékkal rendelkezik az ételek terén, biztosan dukálnak mellé italok is. Az olasz kávék az egész világon ismertek, talán az eszpresszó és cappuccino a legismertebb közülük, de rengeteg olasz kávéfajta létezik. Érdekesség, hogy országon belül eltér a kávé pörkölés mértéke, dél felé haladva ugyanis egyre jobban pörkölt kávékkal találkozhatunk. Alkoholos italok terén is széles a lista, az éghajlatnak és földrajzi adottságoknak köszönhetően remek borokat termelnek az olasz lankákon, emellett szintén világhírű alkoholos ital a limoncello, ami egy citrom-alapú, leginkább Sorrento környékén közkedvelt likőr.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog