Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kávé eredete és fajtái

A kávé eredete és fajtái

 

 

A kávé az egyik legelterjedtebb ital a világon, és számos országban különleges szerepet tölt be. Brazíliában, Kolumbiában és Vietnámban nagy mennyiségben termelik a kávét, és ezek az országok a legnagyobb kávéexportőrök. Olaszországban a kávé főzése hosszú hagyományra tekint vissza, és az olasz kávékészítési módok világszerte ismertek és kedveltek. Egyes afrikai országokban a kávézás maga is komoly hagyományokkal és rituáléval jár.

 

A kávé felfedezésének legendája egy etióp juhászhoz köthető, aki azt figyelte meg, hogy a juhai élénkülnek, miután egy bizonyos bogyót fogyasztottak. Azóta ez a bizonyos bogyó az egyik legelterjedtebb itallá vált a világon. Az etióp kávé egyébként a mai napig az egyik legjobb és legkülönlegesebb kávéfajta, mivel az etióp kávéföldterületek különleges talaj- és éghajlati viszonyokkal rendelkeznek.

Bár a kávé eredetét övező legendával kapcsolatban nem mindenki ért egyet, az viszont elmondható, hogy kávé eredete az afrikai kontinensre vezethető vissza, ahol az Etiópiában található Kaffa régióban nőtt az arabica kávéfa. Az arabica kávéfa egy nagyra növő fa, amely virágzó bokornak tűnik, és a kávétermesekben található termésekkel borított ágakat hordoz. A helyi törzsek először az érett bogyókat fogyasztották, majd a bogyókat forrázva, kipréselve készítették el belőle a kávé italt. A kávéfogyasztás hagyománya Afrikából terjedt tovább, először az arab világban vált ismertté.

A kávé elterjedése és népszerűsége az arab világban jelentős mértékben hozzájárult az iszlám kulturális, társadalmi és vallási életéhez. A kávéházak gyakran fontos találkozóhelyek voltak, ahol az emberek beszélgethettek, olvashattak, tanulhattak és könyveket kölcsönözhettek. A kávéfogyasztás Európában a 16. században terjedt el, és a 17. században már számos kávéházat nyitottak Párizsban, Londonban, Bécsben és más városokban. A kávé hamar a polgárság italává vált, és az egész társadalom számára elérhetővé vált. A kávé felfedezése után sokan eltökélték, hogy a növényt más országokban is megtermesszék, így kávéültetvényeket telepítettek Dél-Amerikában, Ázsiában és más régiókban. Azonban az eredeti kávéfajták, mint például az arabica és a robusta, az afrikai kontinensen maradtak. Ma már több mint 70 országban termesztenek kávét, és a kávéfajták száma is meghaladja a százat.

Mind a 100 kávé fajtát ha nem is tudjuk bemutatni, nézzük mik a leggyakoribb fajták:

1, Arabica kávé

Az arabica kávéfajta a legelterjedtebb és legismertebb kávéfajta a világon. A kávébabot finom, enyhén savanykás íz és illat jellemzi. Az arabica kávé általában magasabb minőségű és árú, mint a robusta kávé, és többnyire kézzel szedik a kávészemeket. Az arabica kávéfajta számos különböző területről származik, és minden terület kávéja különleges íz- és aromaprofilokat kínál.

2, Robusta

A robusta kávéfajta a második legnépszerűbb kávéfajta a világon. A kávébab keserűbb, erősebb ízű, és magasabb koffeintartalmú, mint az arabica kávé. A robusta kávéfajta általában olcsóbb, mint az arabica kávé, és nagyobb mértékben használják fel az instant kávékészítők. A robusta kávéfajta fő termőterületei Afrika és Ázsia.

3, Bourbon

A bourbon kávéfajta Közép-Afrikából származik, és a világ egyik legismertebb kávéfajtája. A bourbon kávébab íze finom, enyhén édes, diós-mogyorós jegyekkel rendelkezik. A bourbon kávéfajta különlegessége, hogy több mint tíz különböző altípusa van, amelyek mindegyikének saját egyedi íz- és aromaprofilja van.

4, Liberica

Szintén a legismertebb kávéfajták egyike. A kávébab íze és illata erős, kesernyés és fás jegyekkel, ami miatt sokan nem kedvelik. Azonban a liberica kávéfajtát még mindig nagyra értékelik a kávékereskedők és kávérajongók.

5, Geisha

A geisha kávéfajta az egyik legdrágább és legkeresettebb kávéfajta a világon. Az eredete az etiópiai Gesha erdőbe vezethető vissza, ma már számos egyéb afriai, amerikai és ázsiai országban termesztik. A geisha kávébab kicsi és hosszú, és olyan íz- és aromaprofilokat mutat be, mint például a citrusos, a virágos és a bogyós gyümölcsös jegyek. A geisha kávéfajta termesztése nagyon időigényes és költséges, ami magyarázza a magas árát.

6, Sumatra

A sumatra kávéfajta Indonéziában terjedt el, és az egyik legkedveltebb kávéfajta a világon. A sumatra kávébab íze erőteljes, fás, fűszeres és csokoládés jegyekkel rendelkezik. A sumatra kávéfajta sötét pörköléssel készített eszpresszóban és cappuccinóban igazán érvényesül.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kávénak számos fajtája létezik, amelyek mindegyike különböző íz- és aromaprofilokkal rendelkezik. A kávéfajták általában a termesztés helyétől, az éghajlattól és a talajtól függően különböző, egyedi ízvilággal rendelkeznek, amiből minden kávé rajongó megtalálhatja a neki leginkább tetszőt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog Kávé_ tea